Waarom kinderen schaken?

Schaak Trainer

 

+32 477 200 906 - cassimon@skynet.be

 

 

Waarom ?

DEMOBORD

 

Waarom kinderen schaken?

Sommige mensen denken dat schaken niet veel meer is dan een spelletje voor nerds en dat je alleen maar rare mensen in de schaakwereld tegenkomt.

Gelukkig is dit vooroordeel over het schaken in rap tempo aan het verdwijnen.

Schaken is iets dat kinderen graag doen, net zoals andere sporten als voetbal of tennis, of het bespelen van een muziekinstrument.

Er zullen vast wel schakende nerds bestaan, maar ietwat alternatieve personen kom je bij alle sporten tegen. Meestal zijn schakers gewone mensen zoals U en ik.

 

Schaken heeft een bijzondere, bijna magische aantrekkingskracht op kinderen. Kinderen voelen haarfijn aan, dat schaken een behoorlijk gecompliceerd spel is, dat je niet gemakkelijk onder de knie krijgt. Kinderen kunnen je trots vertellen dat ze kunnen schaken, maar je hoort ze nooit trots vertellen dat ze kunnen ganzenborden...

 

Bij aanvang van m'n lessen vraag ik wel eens aan de kinderen, waarom ze schaken. Dan kwamen er direct enthousiaste antwoorden uit zoals: schaken is spannend, er zijn veel verschillende stukken, de stukken bewegen verschillend (ze vinden met name de paardensprong fascinerend), je kunt plannetjes maken, de stukken doen wat ik zeg, en ongetwijfeld de beste: ik vind schaken leuk!

Kinderen zijn eigenlijk net sponzen. Als ze iets leuk vinden, leren ze als het ware spelenderwijs. En dat alleen maar door te spelen. Dan maken de kinderen zich eigen, wat ze in de lesjes geleerd hebben.

 

 

Schaakontwikkeling

Opstapje 1

 

Schaakontwikkeling

Wat de kinderen aanspreekt bij het schaken, verandert geleidelijk tijdens de schaakontwikkeling.

 

Materiaalfase

Kinderen die net beginnen met schaken, maken eerst de materiaalfase door. Ze gaan met hun lievelingsstuk op rooftocht, slaan alles wat ze pakken kunnen, en zetten de geslagen stukken keurig gesorteerd naast het bord, waarbij ze de "buit" regelmatig controleren en natellen. Als het rovende stuk geslagen is, gaan ze vrolijk met een ander stuk op avontuur. We laten de kinderen deze fase in hun eigen tempo doorlopen, want hier leren de kinderen de waarde van de stukken kennen. Ook ervaren ze dat ze erg goed moeten opletten dat hun stukken niet zomaar geslagen worden.

 

Ruimtelijke fase

Na verloop van tijd komen de kinderen in de ruimtelijke fase. Kinderengaan meer op andere aspecten van het schaken letten. Ze gaan steeds meer het hele bord gebruiken in plaats van zich te focussen op dat ene stuk in die ene hoek. Ze laten de stukken samenwerken, stellen valletjes op, gaan de koning aanvallen en de eerste plannetjes worden gemaakt.

 

Tijdfase

Na een jaar of drie (dat is bij elk kind verschillend) komen de kinderen steeds meer in de tijdfase. De kinderen krijgen steeds meer inzicht in het spel. Ze ervaren dat één zet cruciaal kan zijn voor het vervolg van de partij. Er worden doelen gesteld, ook deeldoelen, en vervolgens plannen gemaakt om die doelen te verwezenlijken.

Wat eerst zo belangrijk voor de kinderen was, namelijk het veroveren van materiaal, raakt meer op de achtergrond. Veroverde stukken staan niet meer zo netjes naast het bord, het gaat erom wat er nog op het bord staat. In deze fase vinden kinderen het vaak prachtig, als ze met een aantal offers de koning van de tegen-stander schaakmat kunnen zetten.

De kinderen zijn nu al geduchte tegenstanders voor de huisschakers in de familie. Ouders en grootouders, wees op je hoede, want het zou best eens kunnen zijn dat je tegenover een komende schaakkampioen zit!

Talent of inzet?

 

Boekenkast

 

 

Talent of inzet?

Dat hoeft niet te betekenen dat het kind een supertalent voor schaken bezit (maar dat kan natuurlijk wel). Elk normaal intelligent kind kan goed leren schaken. Een aangeboren talent is niet noodzakelijk. Veel belangrijker is doorzettingsvermogen en bereidheid om er iets voor te doen, want net als bij elke andere sport kun je niets betekenen als je er niets voor doet. Niet iedereen zal grootmeester of wereldkampioen worden, maar iedereen kan een goed niveau bereiken.

 

Is dat alles?

Nee, schaken is niet zomaar een spelletje. Kinderen die schaken, leren spelenderwijs een hele hoop aanvullende waarden, waar ze op school en in het dagelijkse leven veel profijt van hebben.

Zie hieronder wat kinderen zoal leren...

 

Copyright © All Rights Reserved by hacee